Categories
New Perspectives: (Monthly) My Consultant Newsletter

Het meest bederfelijke goedje ter wereld

New York

Reflectie op tijd

Tijdens de vakken logistiek werd het me met de paplepel bijgegebracht: Tijd is het meest bederfelijke goed ter wereld. Je kan je kan klanten van alles beloven: een beter produkt, geld terug….. Maar tijd terug geven, dat is ons tot op heden niet gegeven.

Waarom gaan we er dan zo slordig mee om? De afgelopen twee jaar heb ik met heel veel plezier in het Caraibisch gebied gewerkt. Maar wat daar niet aan tijd verloren gaat………

Ik wil mijn reflectie echter eerder beginnen. In de periode rond 1996 heb ik aan een Master opleiding bij het SIOO deel genomen. Nu moet je weten dat ik iets met tijd heb. Ik heb er in ieder geval een hekel aan om ergens te laat te komen.

We waren al begonnen, en een van de deelnemers kwam na 3 kwartier pas binnen. Blijkbaar viel het de docent/procesbegeleider op dat ik erg verstoord keek, en ze vroeg of we het daar over moesten hebben. Ik knikte heftig van ja in de veronderstelling dat de laatkomer aangesproken zou worden op zijn gedrag. Tot mijn grote verbazing sprak ze echter mij aan, en vroeg wat maakte dat ik mij zo stoorde aan mensen die later binnen kwamen (Voor de oplettende lezer: ik vermijd nu het woord “te”)

Ik weet niet meer precies wat ik heb geantwoord. Wel weet ik dat ik sindsdien niet meer allergisch reagereer op het te laat komen van anderen. Ik ga stoicijns door en het lukt me zelfs om verbinding te maken en iemand welkom te heten. Alhoewel ik die niet altijd ken, heeft iedereen heeft namelijk wel een reden om te laat te komen.

In het tropische gebieden worden vaak de volgend redenen genoemd om te laat te komen:   <wordt vervolgd>

Categories
New Perspectives: (Monthly) My Consultant Newsletter

Oasis Game op Curacao (Otrobanda, Kura’i Shon Fil)

 

 

 

 

 

 

In het kader van Community Participation (onderdeel van een project van het European Development Fund, waar ik op de voormalige Nederlandse Antillen een bijdrage aan lever), heb ik, samen met Federashon Otrobanda en de ELOS organisatie in Nederland en Brazilie, een Oasis Game georganiseerd.

De resultaten zijn indrukwekkend, en ik hoop deze vorm van participative community development nog vaak te kunnen toepassen!

Bijgaand een artikel over deze participatieve aanpak (Bron: Antilliaans dagblad, 9 juni 2012).

Ron Oei
My Consultant

Categories
New Perspectives: (Monthly) My Consultant Newsletter

My Consultant nu ook Green Consultant!

Met een vouwfiets, een OV abonnement en een deelauto abonnement van Wheels4all waren we al duurzaam, nu voegen we daar nog een dimensie aan toe.

Met ingang van 1 oktober 2011 gaan we onze diensten leveren volgens de GC-normen.

Categories
New Perspectives: (Monthly) My Consultant Newsletter Non-profit sector Overheid Profit sector Zorg sector

Gaat certificering met u aan de haal of gaat u aan de haal met certificering?

 

 

Nieuw perspectief op certificering

De nieuwe kleren van de keizer
(Christian Andersen, 1837)
U kent het sprookje wel: De kleermakers die de keizer een prachtig nieuw kostuum hebben aangemeten. Gemaakt van stof, zo licht en soepel vallend……………Iedereen die onder de indruk was, de keizer zelf, zijn eerste minister, en al zijn onderdanen… Totdat een klein jongetje de ban verbrak met de magische woorden: “Kijk nou eens, de keizer heeft helemaal niets aan!”

Categories
New Perspectives: (Monthly) My Consultant Newsletter

Winst maken: Doel of middel?

“There is one and only one social responsibility of business -to use it resources and engage in activities designed to increase its profits so long as it stays within the rules of the game, which is to say, engages in open and free competition without deception or fraud”.
Friedman (1970)

 

Sinds deze uitspraak van Friedman hebben vele tientallen onderzoekers zich gedistantieerd van dit standpunt. Die onderzoekers stellen dat er veel meer doelstellingen zijn, dan alleen het vergroten van de winst.

Categories
Caribbean Curacao - Korsow New Perspectives: (Monthly) My Consultant Newsletter

Nieuw perspectief op voetballers: Gregory van der Wiel opent Cruyff Court op Curacao!

Curacao, 14 juni 2011

Foto rapportage van de opening
van de Cruyff Court op Curacao.

Voor de voetballende jeugd op Curacao is dit een bekend beeld. Als ‘s middags na een uur of 4 de verzengende hitte van de zon wat afneemt (en het huiswerk is gemaakt?!), komt de jeugd naar buiten om op het schoolterrein, op veldjes in de buurt of gewoon op straat te gaan voetballen (Foto geeft de situatie weer in de Ijmuidenstraat in de Wijk Nieuw Nederland weer. De Ijmuidenstraat is niet verhard. Naast vele, vele nadelen, zoals kuilen in de weg en structurele stofoverlast voor de omwonenden, heeft een onverharde weg ook een voordeel: de vele kuilen werken tegelijk als effectieve snelheidsremmers).

Categories
New Perspectives: (Monthly) My Consultant Newsletter

Mag een BLOG een innovatief commercieel produkt aanprijzen?

Een collega van mij, Tristan van Doorn is met zijn duurzame TL produkt Retrolux T5 genomineerd voor de Accenture Innovation Award! Een simpel produkt…….

Het is net zo simpel als het verwisselen van een TL buis, en scheelt u vervolgens 30-50% op uw verlichtingskosten! De volgende film illustreert dat. Een van de duurzame aspecten is dat uw armatuur veelal gewoon gehandhaafd kan blijven. Dat scheelt weer in de afvalberg!

Accenture is meer geïnteresseerd in de woorden achter onderneming:
Kijk naar zijn verhaal help hem in Nederland energie te besparen op verlichting en stem op hem. Echt doen!!!

Nu blijft nog de vraag over: Is dit netjes? En zou het verschil maken als ik u een casino zou aanbevelen? Aan u om er iets van te vinden!

Ron Oei

Categories
New Perspectives: (Monthly) My Consultant Newsletter

Duivels dilemma voor gemeentebestuurders

Waarom bezuinigen voor gemeenten zo lastig kan zijn………………

Stelt u zich voor dat u nu al zo’n 10 jaar bij de gemeente werkt.
U heeft altijd netjes net binnen de begroting geopereerd. Teveel geld overhouden is een zonde, want dan u heeft u zich onvoldoende van uw publieke taak gekweten om deze gelden op een verantwoorde manier in te zetten. Met teveel geld overhouden (middelen noemen we dat eufemistisch) loopt u verder het gevaar dat er iemand die opstaat en u vertelt dat u het volgend jaar met minder middelen mag gaan doen.

Categories
New Perspectives: (Monthly) My Consultant Newsletter

Waardoor laat jij je leiden?

Nieuwe locaties leiden tot nieuwe perspectieven……………………

Afgelopen week heb ik deelgenomen aan (alweer) de vijfde manifestatie van ACM (SIOO opleiding Advanced Change Methodologies). Deze keer in de Pastoe toonzalen in Utrecht. Prachtig om te zien uit wat voor werkplaats/atelier (Fabriek zou een misplaatste omschrijving zijn) de prachtige strakke Pastoe meubelen komen!

Categories
New Perspectives: (Monthly) My Consultant Newsletter

Bridge to new perspectives


Er was eens een docent van het SIOO die Paul Valens heette. Hij gaf zijn studenten het advies om af en toe op kosten van de baas een reis te maken naar een ander land, of een andere bedrijfslocatie. Zijn stelling was dat je vanaf een andere locatie een heel ander perspectief kreeg op je werk, je prive situatie, je eigen handelen. Een nieuw perspectief doet soms schier onmogelijk geachte probleemsituaties smelten als sneeuw voor de zon………………….

Schrijver dezes was toen (2006) een van de studenten die aanwezig was en die dat advies regelmatig ter harte heeft genomen.